Budyń bez mleka, a z kaszy owsianej i jagodami

Nie każde danie musi być skomplikowane, aby było pyszne. Nieraz wystarczy połączyć tylko kilka prostych składników, a potrawa będzie cieszyła nasze podbiebienie jak nigdy dotąd!
Jakiś czas temu zrobiłam wegański budyń z kaszy jaglanej (KLIK), a tym razem postanowiłam zrobić na bazie owsa, a dokładnie z kaszy owsianej. Aby budyń był nieco słodki dodałam do niego prozdrowotne jagody goji oraz duszone jabłko.

Jagody goji są prawdopodobnie najabrdziej odżywczymi jagodami na świecie! Bowiem zawierają 21 pierwiastków śladowych, wzmacniają układ odpornościowy, zasadowość organizmu, detoksykują wątrobę, opóźniają procesy starzenia wspierają pracę mózgu i są po prostu..... pyszne! :)




Składniki (na 1 porcję)
-50g kaszy owsianej
-łyżka jagód goji
-1 średnie, słodkie jabłko

Sposób przygotowania:
-jagody moczymy kilka godzin (2-4h). Łyżke jagód zalewamy mineralną wodą (około pół szklanki) i odstawiamy do lodówki.
-kaszę płuczemy i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na koniec dodajemy potarte jabłuszko. Mieszamy i odstawiamy na około 10 min, aby jabłko zmiękło.
-kaszę blendujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy jagody wraz z wodą i dalej blendujemy. Jeśli budyń będzie zbyt gęsty można dolać więcej wody bądz ulubione mleko roślinne.

Na zdrowie! :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty