czwartek, 12 marca 2015

Wegański budyń jaglany z truskawkami


O zaletach kaszy jaglanej wspomniałam już tutaj (KLIK) jak również o tym, że jest moim faworytem wśród kasz. Co zresztą można zauważyć na moim blogu przeglądając różne przepisy.
Jej wszechstronność zadowoli każdego ponieważ wybornie smakuje na słodko, jak i na słono. Można z niej wyczarować naprawde wszystko.

Dzisiaj proponuję słodki, wegański budyń jaglany, który z pewnością pokocha każdy malec i nie tylko! :) Jest banalny w wykoniu- wystarczy tylko zmiksować w blenderze na gęsty, jedwabisty krem i gotowe.




Składniki (na 1 porcję)
-50g kaszy jaglanej
-pół banana
-łyżka prawdziwego miodu
-pół szklanki mleczka kokosowego
-garść mrożonych truskawek


Sposób przygotowania:
-kaszę delikatnie podprażamy na patelni. Następnie przekładamy do garnka , zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy około 20 min pod przykryciem aż kasza będzie miękka.
-dodajemy banana, miód i blendujemy na gęsty krem. Jeśli budyń będzie zbyt gęsty można dodać więcej mleczka.
-truskawki rozmrażamy (proponuję to zrobić na parze). Część owoców blendujęmy, a resztę zostawiamy w całości.
-Budyń przekładamy do miseczki, a na wierzch polewamy musem truskawkowym oraz układamy resztę owoców.

Smacznego! :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz