Żeliwny garnek Staub


Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić moją opinią na temat żeliwnego garnka, który otrzymałam od marki Ballarini.

Garnek został stworzonego przez francuskiego producenta Staub, który produkuje luksusowe i najpiękniejsze żaliwne naczynia jakie widział świat. Są to zdecydowanie naczynia z wyższej półki.
Pierwszy raz miałam do czynienia z takim garnkiem, ponieważ wszelkie dania przygotowywałam w zwykłych naczyniach żaroodpornych.
Dopiero po testowaniu żeliwnego garna Staub zdałam sobie sprawę, że warto mieć takie nauczynie w domu. Dlaczego? Zaraz się przekonacie! :)






Charakterystyka:
GARNEL ŻELIWNY STAUB Z LINI LA COCOTTE 

1. Naczynie wykonane z żeliwa, pokrytego emalią, które wytrzymuje nawet ekstramalne temperatury
2. Pokrywka posiada wypustki, które znakomicie nawilżają potrawę- aż o 10% bardziej niż tradycyjne pokrywki. Co za tym idzie zachowuje więcej witamin i wartości odżywczych, niż ma to miejsce w klasycznych brytfannach
3. Niklowy uchwyt pokrywki wytrzumuję aż do 250C
4. Naczynie nadaje się do duszenia, smażenia, gotowania, a nawet do pieczenia chleba
5. Garnek można stosować na wszystkich źródłach ciepła(Kuchenka ceramiczna, Kuchenka elektryczna, Kuchenka gazowa, Kuchenka halogenowa, Płyta indukcyjna)również na kuchniach indukcyjnych
6. Wewnętrzna powłoka non – stick uniemożliwia przywieranie potraw. 
7. Piękny i elegancki wygląd, który dobrze prezentuje się na stole podczas serwowania potraw
8. Łatwy w czyszczeniu z możliwością mycia w zmywarce
9. 
Charakteryzuje się solidnością, jest odporny na zarysowania i uszkodzenia
10. Duża pojemność- 5,5ltr
11. Żeliwo rozgrzewa się równomiernie, jest tak samo gorące na dnie, jak i na ściankach12. Naczynie niesamowicie długo utrzymuje ciepło
13. Krótszy czas pieczenia niż w tradycyjnych brytwanach
14. Potrawy po upieczniu są soczyste i aromatyczne
15. Potrawa znajdująca się garnku żeliwnym, długo zachowuje odpowiednią do spożycia ciepłotę

W żeliwnym garnku przygotowałam pieczeń wieprzową z ziemniakami - wyszła obłędna! Mięso wyszło 
doskonale miękkie i delikatne, a jednocześnie chrupiące z zewnątrz :)
Przepis na soczystą pieczeń z pieczonymi ziemniakami

Składniki:
-1 kawałek szynki lub łopatki wieprzowej (kulka)
-przyprawy: pieprz, sól, gorczyca, papryka ostra, majeranek
-2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
-kilka ziemniaków pokrojonych na ćwiartki

Sposób przygotowania:
-mięso dokładnie myjemy i suszymy za pomocą recznika papierowego
-szynkę smarujemy tłuszczem i obtaczamy w przyprawach
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy około 60minut, aż mięso będzie miękkie i z wierzchu lekko przypieczone
-ziemniaki opruszamy solą oraz ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika 30minut przed wyciągnięciem mięsa


Podsumowując:  Na pierwszy rzut oka widać, że garnek jest solidnie wykonany. Wygląda gustownie i jest elegancki. Producent zadbał o każdy detal, tak aby gotownie było łatwe i przyjemne.

Potrawy w garnku wychodzą niezwykle smaczne i aromatyczne. Nie przywierają do dna garnka, ani się nie przypalają. Dodatkowo są równomiernie przypieczone i nie wymagają dłuższego pieczenia, jak w tradycyjnych naczyniach. Taki garnek z pewnością będzie nam służył latami! Szczerze polecam :)

Komentarze

Popularne posty