Kurkumina- proszek o niezwykłych właściwościach





Kurkuma
od słowa arabskiego “kourkoum“ czyli szafran . Jest to 
kłącze tropikalnej byliny – ostryżu długiego z rodziny strelicjowatych.

Pochodzi z Indii, gdzie jest uprawiana od ponad 2000 lat, znaleźć ją można w południowych Chinach, na Tajwanie, w Indonezji, Afryce. Jest główną przyprawą od czasów starożytnych,
 była wykorzystywana  do przyprawiania żywności  i z powodu intensywnej, żółtej barwy stosowano ją do farbowania tekstyliów. Dopiero później zostały odkryte jej niesamowite właściwości lecznicze. Dzisiaj kurkuma jest uznawana za nazdrowszą przyprawą świata, bowiem ma silne działanie terapeutyczne!Oznaczona jest w liście produktów E z numerem 100

Kurkuma zawiera 3 różne kurkuminoidy - kurkuminę, oraz dimetoksy-kurkuminę i bis-dimetoksy-kurkuminę. Najważniejszą dla naszego zdrowia jest kurkumina, która nadaje roślinie charakterystyczny intensywnie żółty kolor. Dzięki niej potrawy nabierają wyjątkowego aromatu, smaku i barwy. Co najważniejsze kurkumina posiada liczne właściwości prozdrowotne:
-ma bardzo silne działanie przeciwzapalne podobne do leków takich jak: aspiryna, czy ibuprofen lecz bez skutków ubocznych!

-działa przeciwutleniająco niszczy wolne rodniki które przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych

-poprawia zdolności umysłowe- kurkumina zawiera olejek eteryczny o nazwie tumeron, który skutecznie wymiania stare komórki nerwowych na nowe

-wpływa korzystnie na regulację glukozy we krwi. Dodatkowo poprawia metabolizm, stężenie cytokin przeciwzapalnych i zwiększa antyoksydacyjnie stan komórek beta trzustki

-chroni wątrobę przed toksynami- działa przeciwzapalnie, rozkurczowo i bakteriobójczo. Zwiększa zdolność wątroby do usuwania toksyn poprzez stymulację różnych enzymów, np.;  transferazy glutationu, odpowiedzialnego za detoksykację kancerogenów.
Pobudza wątrobę do zwiększonego wytwarzania żółci, 
przywraca kurczliwość pęcherzyka żółciowego, co zapobiega objawom zastoju i powstawaniu kamieni żółciowych.

-u osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów spożycie kurkuminy wzmacnia elastyczność stawów i zmniejsza obrzęki, a także pomaga łagodzić ból

-kurkumina korzystanie wpływa na układ trawienny pokarmowy- poprawia trawienie, redukuje nudności, zapobiega wzdęciom a także jest pomocna przy leczeniu bakterii Helicobacter pylori 

-wzmacnia układ immunologiczny- jest skuteczna w walce z infekcjami oraz grzybami (w tym wywołujących kandydozę)

-redukuje guzy maciczne i uśmierza bóle mensturacyjnz którymi boryka się nie jedna kobieta

-korzystnie wpływa na pracę serca oraz układ krążenia, zmniejszając ryzyko miażdżycy tętnic 

-poprawie jakość skóry- jest pomocna w leczeniu łuszczycy i innych chorobach skóry

-wykazuje dużą skuteczność w walce z demencjąblokuje tworzenie skrzepów białka beta-amyloidu, który upośledza mózg. Potwierdzają to badania, które wykazują, że w kraju Indyjskim, gdzie spożywa się duże ilości Curry odnotowano znacznie mniej przypadków zachorowania na  Alzheimera niż w krajach wysoko rozwiniętych.

-ma działanie antyrakowe
hamuje proliferację komórek nowotworowych przez indukcję samobójczej śmierci komórki (apoptoza) w komórkach nowotworowych płuc. Innymi słowami – pomaga zabić samego raka



Podczas sotoswania kurkumy nie wykryto żadnych skutków ubocznych
Ciekawostka:
-Stanowia element wielu rytuałów- podczas indyjskich zaślubin kurkumę wykorzystuje się do obsypywania nowożeńców 
- niektóre narody uważają, że kurkuma posiada magiczne właściwości i chętnie noszą ją jako talizman.
-wykorzystywana jest do tworzenia naszyjników na weselach oraz uroczystościach religijnych.





Przyswajalność Kurkumę, którą używamy na codzień jest w niej zaledwie 3-4% kurkuminy, więc nie jesteśmy w stanie zjeść takie ilości, która znacząco wpłynie na nasze zdrowie. Jedynym rozwiązaniem jest suplementacja dlatego szczerze polecam suplement Kurkumina 95™ marki Yango- preparat zawierający ekstrakt z kłącza kurkumy, który jest standaryzowany na zawartość kurkuminoidów i kurkuminy - najlepiej w jak najwyższym stopniu. 
Kurkumina 95™ 
została wyprodukowana w UE
-kapsułki są wegetariańskie
-najlepsza jakość na rynku
-ekstrakt standaryzowany 95%
-aż 532mg kurkuminy w jedej dawce
-preparat wzbogacony o piperynę
-90-dniowa gwarancja satysfakcji
 (jeśli jednak z jakichś przyczyn nie spełnią Twoich oczekiwań, możesz zwrócić każde nieotwarte opakowanie, a pieniądze zostaną Ci oddane)


Kurkumina95™ została wzbogacona o cenną i niezwykle ważną piperynę-  
ekstrakt z czarnego pieprzu 
który nadaje mu ostry, piekący smak.
Piperyna wzmaga wydzielanie
soków trawiennych ( jelitowego żołądkowego i trzustkowego), a tym samym poprawia i przyśpiesza trawienie. Dodatkowo wyciąg z czarnego pieprzu stymuluje zdolność organizmu do wchłaniania składników odżywczych i wykorzystywania substancji korzystnych z innych pokarmów lub suplementów

Co najważniejsze piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy do 20 razy! 
Największą przyswajalność kurkuminy z piperyną można sobie zapewnić, jeżeli kapsułki zażywa się po posiłku bogatym w tłuszcze. Badania naukowe wskazują, że tłuszcze mają funkcje znacznie zwiększające przyswajalność kurkuminy.

Zapraszam na stronę producenta: 
www.kurkumina95.pl

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz