czwartek, 6 lipca 2017

UCIERANE CIASTO Z PORZECZKAMI I KRUSZONKĄ







Składniki::(blaszka o wymiarach 28x9)
ciasto:
-3 jajka M
-100g mąki gryczanej
-70g mąki ryżowej
-50ml mleka roślinnego
-20ml rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego

-pół szklanki śmietanki kokosowej lub jogurtu
-3 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
kruszonka:
-50g płatków owsianych bezglutenowych
-50ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-30g ksylitolu/erytrolu
-40g mąki ryżowej/gryczanej

dodatkowo:-spora garść czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:
ciasto:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-suche składniki mieszamy ze sobą
-jajka łączymy z cukrem i miksujemy na gładki puch
-powoli wsypujemy suche składniki i miksujemy na małych obrotach
-wlewamy olej kokosowy oraz ocet i całość dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką
kruszonka
:
-wszystkie składniki przekładamy do blendera i chwilę blendujemy

następnie:
-masę przekładamy do blaszki, na wierzchu układamy porzeczki i posypujemy kruszonką

-pieczemy 35-40minut, aż kruszonka będzie rumiana
-kroimy ostudzone

Smacznego i na zdrowie!

5 komentarzy :

  1. I bez mąki pszennej? Coś cudownego!
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, takie to bym sobie zjadła... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :) Na takie ciasto mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze jak z delikatnym posmakiem gryki to jesteśmy w siódmym niebie <3

    OdpowiedzUsuń