FIT BOUNTY BEZ PIECZENIA





Składniki:(blaszka 21x19cm)
spód:
-1 szklanka wiórków kokosowych
-pół szklanki amarantusa ekspandowanego
-4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-2 łyżki kakao/karobu
-50g daktyli suszonych
-wrząca woda do zalania daktyli

krem kokosowy
-2 puszki dobrze schłodzonego i tłustego mleka kokosowego (np. real thai)
-3 łyżki erytrolu/ksylitolu
-pół szklanki wiórków kokosowych

polewa czekoladowa:
-2 tabliczki gorzkiej czekolady
-100ml mleka roślinnego

Sposób przygotowania:spód:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15minut, aż zmiękną
-daktyle odsączamy z wody (wodę zostawiamy)
-daktyle oraz resztę składników przekładamy do malaksera, dodajemy 10łyżek wody, która została po daktylach i całość dokładnie blendujemy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i równomiernie ją rozprowadzamy i uklepujemy
-wstawiamy do zamrażalnika na 20-30 minut

krem kokosowy:
-z puszki wyciągamy tylko stałą warstwę (śmietankę), dodajemy erytrol i ubijamy na sztywną pianę
-dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy

polewa czekoladowa:
-do garnuszka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia
-zmniejszamy go, wrzucamy posiekaną czekoladę i szybko mieszamy aby czekolada się rozpuściła
-zdjemujemy z palnika i studzimy

następnie:
-na spód ciasta wykładamy bitą śmietanę i wstawiamy do lodówki na około 15minut
-na bitą śmietanę wykładamy polewę czekoladową i delikatnie ją rozprowadzamy
-posypujemy wiórkami/
-wstawiamy do lodówki na 1h

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

  1. Można prosić alernatywę dla poppingu z amarantusa? Osobiście bardzo go nie lubię. O ile sam amarantus jest zjadliwy o tyle popping jak dla mnie jest delikatnie mówiąc... niedobry ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda ze ososba prowadzoaca ten super blog Ci nie odpisala - tez na to czekalam - ale zgooglowalam i znalazlam ze amarantusa mozna zastapic kasza jaglana - pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Nie zauważyłam pytania :).
      Odnośnie popingu z amarantusa, to nie jest on wyczuwalny w cieśnie, ale mozna zastąpić ekspandowanym prosem (kaszą jaglaną)

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda :) Pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Amarantusowa nuta musi tutaj wybitnie pasować :D Uwielbimy takie smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy może być gryka ekspandowana?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty