sobota, 20 maja 2017

PUSZYSTE CIASTO Z RABARBAREM I WIŚNIAMI





Składniki:
(blaszka 23x10)
-4 jajka M
-pół szklanki mąki kokosowej
-pół szklanki śmietanki kokosowej
-pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody do pieczenia
-2 kopiaste łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru (proszek)
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
-szczypta soli

kruszonka:
-1/3 szklanki mąki owsianej
-20g rozpuszczonego masła klarowanego/oleju kokosowego
-1 łyżka ksylitolu/erytrolu
-1/3 szklanki wiórków kokosowych
dodatkowo:
-1 łodyga rabarbaru-garść mrożonych wiśni/truskawek
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu

Sposób przygotowania:
-rabarbar kroimy na drobne kawałki, posypujemy słodzikiem i odstawiamy na około 15minut aż puści sok
-po upływie czasu rabarbar odsączamy z soku

ciasto:
-białka oddzielamy od żółtek
-żółtka z dodatkiem słodziła miksujemy na gładki puch
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę-żółtka łączymy ze śmietanką oraz sokiem i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki
-dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy
kruszonka:
-składniki na kruszonkę zagniatamy

następnie:
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia-przekładamy masę, układamy owoce i posypujemy kruszonką
-pieczemy 45minut , wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-na ciepłe ciasto posypujemy czekoladę oraz płatki migdałów
Smacznego i na zdrowie!

6 komentarzy :

  1. Na takie ciasto to ja się piszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co może zastąpić śmietanke kokosowa?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy smietanka kokosowa to jest ta biala stala masa z mleka kokosowego w puszce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym :).

      Usuń
  4. Szkoda, że nie możemy upiec takiego ciasta z rabarbarem ale za to dzisiaj zrobiłyśmy sobie pankejki z musem rabarbarowym z patelni :D

    OdpowiedzUsuń