Kruche ciasto z gruszkami i jabłkami








Składniki:(okrągła blaszka 20cm) 
kruche ciasto:
-3 średnie jajka M
-30g rozpuszczonego oleju kokosowego
-90g mąki kokosowej
-20g mąki ziemniaczanej/z tapioki
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO

nadzienie:
-200g jabłek obranych i pokrojonych w średnią kostkę
-150g słodkich gruszek obranych i pokrojonych w średnią kostkę
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-100ml wody
-2 łyżeczki żelatyny
-1/3 łyżeczki imbiru

dodatkowo:
-garść płatków migdałów

Sposób przygotowania:
kruche ciasto:
-wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do połączenia wszystkich składników
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i lekko je uklepujemy (najlepiej zwilżonymi dłońmi)
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 15minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy

nadzienie:
-do garnuszka wlewamy wodę, wrzucamy owoce, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości
-zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy
-garnuszek odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż masa lekko stężeje

następnie:
-na spód ciasta wykładamy gotowe nadzienie i posypujemy płatkami migdałów
-wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

  1. Bardzo lubię kruche ciasta, a gruszka na kruchym cieście smakuje wybornie. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze bardzo lubię takie kruche

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie siedzi w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kokosowy spód super pasuje do tych owoców :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty