czwartek, 23 lutego 2017

Cukierki MICHASZKI





Składniki:(około 8sztuk)
-150g gorzkiej czekolady
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-garść potłuczonych orzechów np. laskowych
-30g masła klarowanego
-35g przesianej mąki kokosowej
-pół szklanki mleka roślinnego (użyłam kokosowego)

polewa czekoladowa:
-1 kopiasta łyżeczka oleju kokosowego
-2 płaskie łyżki kakao
-1 łyżka ksylitolu/erytrolu

Sposób przygotowania:
-czekoladę, mleko, masło i słodzik przekładamy do miseczki i całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-intensywnie mieszamy i odstawiamy, aż lekko przestygnie
-dodajemy mąkę kokosową oraz orzechy i ponownie mieszamy
-blaszkę wykładamy folią/papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do zamrażalnika na 10 minut
-wkładamy do lodówki na około 2h
-wyjmujemy z lodówki i kroimy na małe kawałki

polewa:
-olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kakao, słodzik i mieszamy
-zdejmujemy z palnika i studzimy
-za pomocą łyżeczki polewamy cukierki gotową polewą
-chłodzimy w lodówce około 1h

Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze :

  1. Bardzo podoba mi się ten przepis i wiele innych z tego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skład wskazuje, że smakują świetnie i bardzo zachęcająco wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzieś na IG widziałyśmy przepis na te cukieraski i na pewno zrobimy ale mąkę kokosową musimy dokupić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. A mąkę kokosową na co mogę zamienić? Bardzo nie lubię posmaku tej mąki.

    OdpowiedzUsuń