czwartek, 8 grudnia 2016

Ciasto piernikowe bez pieczenia





Składniki:(forma 23x9)
ciasto:
-20 suszonych moreli bez dwutlenku siarki (u mnie od AGNEX)
-2 szklanki orzechów włoskich zmiksowanych na pył 
 (u mnie od AGNEX)
-1,5 szklanki słonecznika łuskanego zmiksowanego na pył 
 (u mnie od AGNEX)
-łyżka kakao 
 (u mnie od AGNEX)
-kopiasta łyżka przyprawy do piernika bez cukru
 (u mnie od AGNEX)
-pół szklanki płatków migdałów 
(u mnie od AGNEX)-1 kopiasta łyżka mąki kokosowej (u mnie od AGNEX)
-pół szklanki wiórków kokosowych
-3 łyżki prawdziwego miodu

polewa czekoladowa:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady/mlecznej bez cukru
-3 łyżki mleka roślinnego

dodatkowo:
-garść płatków migdałów

Sposób przygotowania:
-morele zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin aż zmiękną (można zalać wrzątkiem i odstawić na 15minut). Następnie odlewamy wodę
-morele z miodem dokładnie blendujemy
-dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (musi powstać zwarta kula)
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto mocno uklepując

następnie:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i energicznie mieszamy
-odstawiamy, aż lekko ostygnie
-polewamy ciasto i posypujem płatkami migdałów
-gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!


3 komentarze :

  1. Ile mniej więcej kcal może mieć to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  2. Batoniki też byłby z tego przepisu niezłe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I takim kawałkiem zasycisz się na długo <3 :P

    OdpowiedzUsuń