Sok winogronowo-jabłkowy

Lato mamy już za sobą, więc większość owoców już niestety się skończyła. Jednak możemy skorzystać i pocieszyć się wspaniałymi, jesiennymi owocami np. winogronami, które są nie tylko smaczne, ale zdrowe- taką sławą cieszą się już od czasu Starożytnych.
Co ciekawe w religi chrześcijańskiej winogrona stały się symbolem dobrodziejstwa i zmartwychwastania.

Co dobrego mają w sobie winogrona?
-zawierają łatwoprzyswajalną glukozę oraz fruktozę- idealne paliwo po aktywności fizycznej oraz dla osób wycieńczonych
-świetnym źródłem potasu, magnezu, wapnia, witaminy C, E dzięki temu wzmacniają układ sercowo-naczyniowy oraz układ odpornościowy
-ciemne winogrona zawierają polifenole, które działa antynowotworowo i opóźniają procesy starzenia
-mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwirusowe




Składniki:
-dowolna odmiana winogron (najlepsze są te ciemne-ja użyłam małych działkowych :) )
-słodkie jabłka

Sposób przygotowania:
-owoce dokładnie myjemy
-jabłka kroimy na kawałki
-owoce wkładamy do wyciskarki i wyciskamy sok

Na zdrowie!

Komentarze

  1. Wielka szkoda, że nasze ogródkowe winogrona już dawno się skończyły, bo te w marketach jakoś tak mniej apetycznie wyglądają :/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty