sobota, 1 października 2016

Placki dyniowo-piernikowe





Placuszki usmażyłam na patelni Galicja. Dzięki temu, że ma nieprzywieralną powłokę, podczas smażenia nie musiałam użyć dużej ilości tłuszczu. Tak usmażone placki są mniej kaloryczne oraz nie są szkodliwe dla osób będących na diecie lekkostrawnej.

Składniki:
-200g świeżej dyni hokkaido
-1 średnie jajko
-40g mąki owsianej
-10g mąki ziemniaczanej

-1 łyżeczka miodu
-1-2 łyżeczki ksylitolu
-3 łyżki jogurtu naturalnego
-pół łyżeczka proszku do pieczenia bio
-szczypta soli
-pół łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru)

-olej kokosowy/masło klarowane/smalec do smażenia

Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-dynię drobno kroimy,pieczemy w piekarniku do miękkości przez około 20-30minut i studzimy
-dynię łączymy z żółtkiem,słodzikiem oraz jogurtem i blendujemy na gładką masę
-białko jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą dyniową
-dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę i delikatnie mieszamy
-patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu, zmniejszamy ogień i smążymy placuszki z oby dwóch ston

Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze :

  1. Świetny kolor, a smak piernika dodatkowo zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie -marchewka i dynia. Bomba witaminowa! Zapraszam na nowy post!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

    OdpowiedzUsuń
  3. I jaki piękny kolorek dzięki dyni dostały :D Z syropem klonowym byśmy je chętnie zjadły <3

    OdpowiedzUsuń