Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem





Składniki(blaszka 23cm):
-150g kaszy jaglanej
-300ml mleka roślinnego/wody
(użyłam ryżowe z wanilią)
-1,5 szklanki duszonych jabłek z cynamonem*
-1 łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego
-2-3 łyżki ksylitolu


*Jeśli nie masz w domu duszonych jabłek przygotuj je sama/sam:
-3-4 większe jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i wkładamy do garnuszka
-dodajemy pół łyżeczki cynamonu, 2 łyżki ksylitolu lub więcej (w zależności od jabłek) , 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykrywką aż jabłka będą miękkie i pozbawione wody



Sposób przygotowania
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy płynem, dodajemy słodzik i gotujemy do miękkości
-kaszę odstawiamy na bok aby lekko przestygła
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy 2/3 kaszy jaglanej i uklepujemy aby się ładnie wyrównała na dnie blaszki
-nakładamy duszone jabłka, a na to resztę kaszy jaglanej
-na wierzchu nakładamy tłuszcz
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 30minut i studzimy
-wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty