poniedziałek, 11 lipca 2016

Knedle jaglane z mięsem





Składniki:

-100g suchej kaszy kaszy jaglanej 

-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki płatków jaglanych zmiksowanych na mąkę
-1 łyżeczka rozpuszczonego masła klarowanego
farsz mięsny:
-około 50g zmielonej szynki wieprzowej
-około 50g zmielonej wołowiny
-pół marchewki
-pół cebuli
-1 ząbek czosnku
-sól, pieprz do smaku
-1/3 łyżeczki majeranku

-1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego

Sposób przygotowania:
Farsz:
-mieso oraz warzywa gotujemy do miękkości. Następnie wszystko wyjmujemy z wody, studzimy i mielimy w maszynce do mielenia
-na koniec dodajemy siemie lniane i całość zagniatamy

-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odstawiamy i lekko studzimy (kasza musi być ciepła)
-do kaszy dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (musi powstać zwarta kula) 
-lekko zwilżamy dłonie, urywamy po kawału ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy farsz. Następnie zlepiamy ciasto
-do garnuszka nalewamy wodę i dodajemy szczyptę soli 
-knedle gotujemy około 3-4 min

Smacznego i na zdrowie!



5 komentarzy :

  1. Ciekawy przepis, jeszcze takich nie jadłam lecz wszystko przede mną :D
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie, czy płatki jaglane można zastąpić np owsianymi? Lub czymś innym? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, można zastąpić płatkami owsianymi :).

      Usuń
  3. Jaki olej polecasz do smażenia potraw?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej kokosowy, masło klarowane oraz smalec ;).

      Usuń