czwartek, 30 czerwca 2016

Ciasto ryżowe z malinami i polewą czekoladową






Składniki:
ciasto:

-3 duże jajka
-szczypta soli himalajskiej

-1 szklanka mąki ryżowej 
-60g rozpuszczonego masła klarowanego
-pół szklanki mleka kokosowego
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżka soku z cytryny
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu

polewa czekoladowa:
-40g gorzkiej czekolady 90% kakao
-5 łyżek mleka kokosowego lub innego roślinnego lub wody
-1 łyżka syropu daktylowego/miody

dodatkowo:
-spora garść świeżych malin


Sposób przygotowaniaciasto:
-białka oddzielamy od żółtek
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę, żółtka z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch- wszystko razem łączymy
-dodajemy po trochu mąkę i miksujemy na wolnych obrotach, następnie dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i delikatnie wbijamy świeże maliny
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 50minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy

polewa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy płyn i mieszamy
-dodajemy miód/syrop i ponownie mieszamy

następnie:
-ciasto polewamy polewą


Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze :

  1. Robiłyśmy podobne ciasto ryżowe i niestety nam zawsze wychodzi z niego zwarty budyń z owocami xD

    OdpowiedzUsuń