poniedziałek, 23 maja 2016

Ciasto z truskawkami i kruszonką owsiano-kokosową





Składniki:(okrągła blaszka 17cm)
ciasto:
-1 szklanka mąki jaglanej
-pół szklanki mąki gryczanej
-7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
-5 jajek
-1/3 szklanki erytrolu/ksylitolu
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytrusów

kruszonka
-pół szklanki pomieszanych płatków owsianych(bezglutenowych) i wiórków kokosowych
-5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
-2-3 łyżki erytrolu/ksylitolu
-2 łyżki mąki kokosowej

dodatkowo:
-spora garść świeżych, umytych truskawek

Sposób przygotowania:
-białka oddzielamy od żółtek
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch
-pianę łączymy z żółtkami, miksujemy na małych obrotach i po trochu dodajemy oby dwie mąki cały czas miksując
-na koneic dodajemy sodę, ocet oraz olej kokosowy i mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-truskawki kroimy na pół i delikatnie wbijamy w masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C


kruszonka:
-wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ręką (kruszonka nie będzie zwarta tylko sypka)

następnie:
-ciasto posypujemy kruszonką
-całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 40minut 

3 komentarze :

  1. A można mąkę gryczaną zastąpić owsianą i czy zamoenić można olej kokosowy na masło aby uzyskać maślany smak?

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sam kolor tego ciasta wskazuje, że zawiera ciekawą kombinację mąk i to jeszcze nasze ulubione :D

    OdpowiedzUsuń