środa, 30 marca 2016

Banany na patyku w czekoladzie z orzechami

Banany od zawsze były świetnym deserem- są słodkie, lekkostrawne i po prostu bardzo dobre. Najlepiej smakują w towarzystwie czekolady. Dlatego dzisiaj prezentuję Wam świetny, prosty i smaczny deser, który z łatwością mogą przygotować nawet małe dzieci.
Posypkę możecie przygotować z każdych orzechów lub pestek- wszystko zależy od Waszej fantazji :).




Składniki:
-1 duży banan lub dwa małe

posypka:
-garść orzechów laskowych
(u mnie od AGNEX)
-garść orzechów włoskich (u mnie od AGNEX)

polewa czekoladowa:
-20g oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)
-20g kakao (u mnie od AGNEX)
-1 łyżeczka syropu z niebieskiej agawy (u mnie od AGNEX)

dodatkowo:
-kilka długich wykałaczek

Sposób przygotowania:
polewa czekoladowa:
-olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kakao i szybko mieszamy. Na koniec dodajemy syrop z agawy i ponownie mieszamy

posypka:
-orzechy drobno siekamy

następnie:
-banana obieramy ze skórki, kroimy na kilka kawałków 
-nadziewamy na wykałaczki
-obtaczamy w polewie czekoladowej i obficie posypujemy orzechami
-wkładamy do zamrażalnika na około 5-10 minut

Smacznego i na zdrowie!


2 komentarze :

  1. czy zamiast niebieskiej agawy może być syrop z daktyli?

    OdpowiedzUsuń
  2. Najchętniej to byśmy je jeszcze zanurzyły w wiórkach kokosowych :D <3

    OdpowiedzUsuń