wtorek, 8 grudnia 2015

Zupa krem z buraków na zakwasie z grzybami suszonymi

Co roku na Wigilijnym stole króluje czerwony barszczyk, który jest jednym z najbardziej znanych i lubianych dań w całej Polsce. Zawsze podawany z uszkami bądź pasztecikami- tak smakuje najlepiej :).  Ja natomiast wolę wersję tej zupy w postacji gęstego kremu, który przygotowałam z dodatkiem naturalnego zakwasu z suszonymi grzybkami.




Składniki:

-3 buraki
-1 cebula czerwona
-1/3 selera
-1 suszona śliwka
-1 marchew
-5 suszonych grzybów
-0,5l wody
-200ml soku z buraków kiszonych (u mnie od free delikatesy)
-1 łyżka masła klarowanego
-1/4
-sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
-dzień prędzej grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
-buraki, marchew, seler dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na nieduże kawałki
-cebulę podsmażamy na maśle klarowanym
-warzywa wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby, podsmażoną cebulę, śliwkę i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości na małym ogniu
-wyjmujemy śliwkę oraz grzyby
-całość blendujemy na gęsty krem
-pod koniec gotowania wlewamy sok z buraków kiszonych i gotujemy jeszcze z 10 minut

Smacznego i na zdrowie!


2 komentarze :

  1. Krem z burakow gosci w mojej kuchni,nie tylko w swieta. Sprobuje zrobic z Twojego przepisu;-).

    OdpowiedzUsuń