sobota, 21 listopada 2015

Pasta z makreli wędzonej z pieczoną papryką


Makrela kojarzy mi się z dzieciństwiem, to był chyba jeden z dodatków do kanapek, który lubiłam i chętnie jadłam. Przeważnie z dodatkiem ogórka świeżego lub kiszonego. Natomiast nie przepadałam za chlebem z  wędliną, pasztetam, czy serem. Jedzenie kanapek było przeważnie katorgą i męczarnią, ale makrela mimo dużej ilości ości przypadła mi do gustu i tak pozostało do dzisiaj :).





Składniki:
-100g wędzonej makreli
-2 łyżki oliwy z oliwek extra vergin
-1 średnia papryka czerwona
-sól, pieprz
-1 ząbek czosnku
-1 ogórek kiszony

Sposób przygotowania:
-paprykę myjemy, kroimy na pół
-rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy paprykę do miękkości
-z papryki zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę
-czosnek ścieramy na tarcę
-ogórka kroimy w kostkę
-makrelę pozbywamy ości
-makrelę przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, paprykę, czosnek, ogórka i dokładnie mieszamy
-całość przyprawiamy

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz