poniedziałek, 26 października 2015

Batoniki daktylowo-morelowe bez pieczenia


Przedstawiam kolejny przepis na zdrowe słodycze. Co prawda jest już ich całkiem sporo na moim blogu, ale staram się trafić w zróżnicowane gusta każdego, by każdy znalazł dla siebie coś dobrego!
Dzisiejszy przepis, to niesamowicie zdrowe i bardzo słodkie batoniki daktylowe-morelowe z nerkowcami - bez pieczenia. Co oznacza, że zostały zachowane wszystkie wartości odżwycze. Takie batoniki, to wspaniała przekąska do szkoły, pracy, czy na spacer.







Składniki:
-2 szklanki amarantusa ekspandowanego (u mnie od AGNEX)
-4 płaskie łyżki BIO kakao (u mnie od AGNEX)
-2 szklanki płatków owsianych
-1 szklanka daktyli niesiarkowanych (u mnie od AGNEX)
-1 szklanka moreli niesiarkowanych (u mnie od AGNEX)
-1 szklanka nerkowców (u mnie od AGNEX)
-1 łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
-daktyle i morele płuczemy pod zimną wodą i zalewamy je wodą na kilka godzin
-odlewamy wodę i dokładnie blendujemy
-nerkowce rozdrabniamy z malakserze na drobne kawałki (zostawiamy kilka do późniejszego wciśnięcia w batoniki)
-wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy- masa musi być zbita. W razie potrzeby dodać więcej płatków owsianych
-formę wykładamy folią i nakładamy masę (ugniatamy i wyrównujemy)
-wciskamy orzechy nerkowca
-wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc

Smacznego i na zdrowie!

5 komentarzy :

  1. ja to mam słabość do takich raw słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. słodyczy nigdy dość, szczególnie tak zdrowych!

    OdpowiedzUsuń
  3. słodyczy nigdy dość, szczególnie tak zdrowych!

    OdpowiedzUsuń
  4. takiego mam ostatnio lenia z pieczeniem, także takie słodkości dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń