poniedziałek, 7 września 2015

Ciasto waniliowo-czekoladowe z kaszy peczak z malinami

Czekoladowo-waniliowe ciasto z malinami, aż niewiarygodne, że bazę stanowi kasza pęczak prawda? Moi goście byli mile zaskoczeni, że tak dobrze może wyglądać i smakować ciasto bez dodatku mąki pszennej, białego cukru i margaryny. Co więcej nikt nie zgadł z czego dokładnie jest wykonane, to była niezła zagadka :)! Zawsze powtarzam, że wystarczy odrobina kreatywności, chęci oraz fantazji w kuchni i można przygotować coś pysznego, a zarazem zdrowego. Kolejny eksperyment kulinarny - powiódł się :) Ciasto jest przepyszne, słodkie i niekłopotliwe w wykonaniu.







Składniki:
-4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak (niecałe 2 szklanki surowej kaszy) u mnie od AGNEX
-3 jajka
-pół szklanki erytrolu/ksylitolu
-2 łyżki budyniu czekoladowego*
-2 łyżki budyniu waniliowego*
-50g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego
-4 łyżki jogurtu greckiego
-10 daktyli suszonych
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-garść malin


*Budyń bez dodatku cukru, skrobi modyfikowanej i sztucznego aromatu

Sposób przygotowania:
-dakltyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po upływie czasu odelwamy wodę

-kaszę przekładamy do miski, dodajemy jajka, jogurt, cukier i blendujemy na gęsty krem
-na koniec dodajemy olej kokosowy oraz sodę i dokładnie mieszamy
-daktyle drobno kroimy
-masę dzielimy na dwie częście, do jednej dodajemy budyń waniliowy, a do drugiej budyń czekoladowy oraz daktyle. Oby dwie masy dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę
-maliny wykładamy na ciasto i delikatnie wbijamy
-rozgrzewamy piekarnik do 180C
-pieczemy około 50-60 minut
-kroimy po ostudzeniu


Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze :