wtorek, 31 marca 2015

Bezglutenowy chrupki chlebek z ziarnami


Chrupki chlebek jest bardzo popularny w krajach Skandynawskich (Filnlandii, Szwecji i Norwegii). Nosi nazwę knekkebrød. Jest to płaski chleb przygotowany tylko na bazie mąki żytniej razowej, wody oraz soli. Dzisiaj zawiera mnóstwo ziaren, nasion i przeróżnych przypraw. Co ciekawe kiedyś był ważnym składnikiem diety Vikingów ze względu na swoją trwałość oraz lekkość.Chlebek jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Pozbawiony spulchniaczy, konserwantów i innych nieciekawych dodatków. Idealnie komponuje z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami: np. z ulubionym dżemem, pastą warzywną, rybną, dipem lub serem. Dobrze smakuje również jako samodzielna przekąską do chrupania zamiast niezdrowych chipsów. Dodatkowo jest bezglutenowy i bardzo trwały. Najlepiej przechowywać go w szklanym pojemniku.


Składniki:
-100g mąki kukurydzianej
-100g mąki z amarantusa
-150g płatków owsianych górskich (dla osób na diecie bezglutenowej koniecznie certyfikowane)
-250ml wody gazowanej
-100g + 50g do posypania mieszanki nasion i ziaren (użyłam ulubionej, gotowej mieszanki z przyprawami Piełko-Niebo oraz Ziołowo mi )
-pół łyżeczki soli
-łyżka miodu (opcjonalnie)
-łyżka zmiksowanego siemienia lnianego
-łyżka nasion siemienia lnianego (do posypania)

Sposób przygotowania:
-Wszystkie składniki prócz tych do posypania mieszamy i odstawiamy na około 10-15minut do napęcznienia.
-Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równo masę na grubość około 3-5mm. Całość posypujemy resztą ziarenek, które delikatnie wciskamy dłońmi.
-Chlebek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200C) na około 50min. Po 15 minutach wyciągamy blachę i delikatnie przecinamy ciasto na kromki w kształcie prostokąta lub kwadratów.
Co 15 min uchylamy drzwiczki piekarnika, by uwolnić parę wodną. Dzięki temu chlebek będzie chrupki

Smacznego! :)

5 komentarzy :

  1. Chlebki z pewnością zrobię, a z tym pasztetem polsoi muszę świetnie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super przepis! Na pewno chlebek jest przepyszny! I z pewnością go zrobię :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. prostokąt piszemy przez "ą" - ratunku !!!!

    OdpowiedzUsuń