Olej lniany- bogactwo kwasów omega 3



Olej lniany jest godnym uwagi produktem, który posiada drogocenne właściwości zdrowotne oraz posiada bogaty skład cennych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju naszego organizmu. Jego cenne właściwości podkreślał dobrze nam znany Ojciec medycyny- Hipokrates bowiem używał u swoich pacjentów lnu lecząc nim biegunki,  stany zapalne jelit oraz bóle brzucha. 

Pierwsze formy uprawne lnu pojawiły się przed 7-8 tysiącami lat, co oznacza, że olej lniany był już znany w Starożytności np. w Egipicie oraz Rzymie. Co ciekawe olej lniany był wykorzystywany do celów artystycznych- był stosowany głównie do zabezpieczania powierzchni malowideł i polichromowanych rzeźb. 


Olej lniany jest pozyskiwany po przez tłoczenie na z zimno nasion lnu. Metoda tłoczenia 'na zimno' polega na mechanicznym wyciskaniu oleju z nasion bez podgrzewania ani nasion ani uzyskanego oleju, dzięki czemu wszystkie składniki oleju (głównie wrażliwe na temperaturę nienasycone kwasy tłuszczowe) zachowują swoje naturalne struktury i właściwości biologiczne. Uzyskany w tej sposób olej nie podlega rafinacji (oczyszczeniu). W ten sposób otrzymywany jest olej roślinny o żółtawym zabarwieniu, intensywnym oraz charakterystycznym zapachu i goryczkowatym smaku, który pochodzi od gorzkich związków nukleotydowych i ligninowych naturalnie występujących w siemieniu lnianym. 


Skład oleju lnianego:
-kwas alfa-linolenowy (omega 3) min. 50%
-kwas linolowy (omega 6) około 18%
-kwas oleinowy (omega 9) około 20%
-kwasy tłuszczowe nasycone około 9%

Działanie oleju lnianego obejmuje wiele obszarów organizmu ludzkiego ze względu na to, że NNKT(niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) budują wraz z białkami każdą komórkę ciała i regulują wiele procesów fizjologicznych.

-Stany zapalne, choroby autoimmunologiczne
Kwasy omega 3 przekształcają się w przeciwzapalne prostaglandyny. Niski poziom tych związków jest jednym z głównych przyczyn występowania różnego rodzaju przewlekłych stanów zapalnych

-Układ nerwowy, stwardnienie rozsianeOmega 3 budują konórki nerwowe oraz ich osłonki (tkz. osłonki mielinowe) olej lniany pomaga w łagodzeniu objawów schorzeń mózgu i układu nerwowego, jak: Alzheimer, stwardnienie rozsiane

-Układ sercowo-naczyniowy 
Powstające z NNKT prostacykliny o działaniu antyrytmicznych, rozszerzają naczynia wieńcowe i zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego. Dodatkowo biorą udział w metaboliźmie cholesterolu i jego transporcie, obniżają frakcję cholesterolu LDL we krwi i zwiększają stężenie HDL. Hamują zlepianie się płytek krwi i zatykanie światła naczyń krwionośnych (hamują agregację płytek krwi)

-Układ trawienny, hemoroidy, zaparcia
Wspomaga procesy trawienne, osłania i regeneruje błony śluzowe na całej długości układu pokarmowego, co pomaga w przechodzeniu treści pokarmowej przez jelita i ułatwia formowanie się mas kałowych

-Nadwaga i otyłość
Wpływa korzystnie na odtłuszczenie wątroby, reguluje metabolizm wszystkich tłuszczów w organiźmie

-Mózg Kwas alfa-linolenowy należący do omega 3 jest przekształcany w naszym organiźmie do kwasu DHA, będącego ważnym składnikiem tkanki mózgowej. Niski poziom DHA związany jest ze zmianami nastroju, problemami ze wzrokiem i utratą pamięci

-Choroby nowotworoweKwasy omega 3 spowalniają podział komórek nowotworowych- guz wolniej rośnie
-zdrowie niemowląt, ciąża- wpływa korzystnie na prawidłowy rozwój płodu. NNKT są niezbędne do rozwoju mózgu, układu nerwowego oraz siatkówki oka dziecka. Natomiast niedobór NNKT prowadzi do wadliwej budowy błon komórkowych, układu nerwowego i gorszego rozwoju fizycznego, zmian skórnych i częstych infekcji

-Łuszczyca, skóra, włosy i paznokcie 
Odpowiednie proporcje między kwasami tłuszczowymi omega 3 i omega 6 poprawiają ogólny stan skóry, zapobiegają wysuszeniu i powstawaniu stanów zapalnych. Zapobiegają rumieniowi, uczuciu swędzenia, a także przyśpieszają gojenie się oparzeń skóry. Dodatkowo olej lnianych jest używany do masażu skóry łuszczycowej i suchej, odżywiając ją i nadając jej elastyczność


Olej lniany należy do nietrwałych tłuszczy, co oznacza, że łatwo się psuje(jełczeje) pod wpływem tlenu, temperatury, wody, światła. Dlatego należy pamiętać, że olej trzeba przechowywać w lodówce.
Przy zakupie pamiętaj o tym aby na opakowaniu był zamieszczony napis TŁOCZONY NA ZIMNO, bowiem tylko taki olej posiada cenne właściwości.


Dietetyk, Agnieszka Nitsu

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz