RECENZJA PATELNI Ballarini PORTOFINO

Dzisiaj zapraszam na recenzję włoskiej patelni grillowej Ballarini z linii Portofino, którą miałam okazję ostatnio testować. Nie jest to moja pierwsza patelni z tej marki, więc byłam pewna, że mnie nie zawiedzie :).





Granitowa patelnia prezentuje się bardzo dobrze- jest ładna, ciężka i od razu można zauważyć, że jest solidna i wytrzymała. Granitowa powłoka cechuje się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, nawet wtedy gdy podczas jej użytkowania wykorzystywane są metalowe akcesoria kuchenne.  Dodatkowo jest wolna od szkodliwych substancji takich, jak nikiel czy metale ciężkie, ale także od PTFE i PFOA. Oznacza to, że nie wchodzi w reakcje z żywnością i gwarantuje najwyższą jakość posiłków.

Podczas grillowania stabilnie utrzymuje się na kuchence, jedzenie do niej nie przywiera , ani się nie przypala. Jest to idealne rozwiązanie dla miłośników lekkiej kuchni lub dla osób, które z przyczyn zdrowotnych nie mogę spożywać smażonych potraw, gdyż umożliwia smażenie z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Dodatkową zaletą patelni jest to, że bardzo szybko się nagrzewa, rozprowadza równo miernie ciepło-dzięki temu skraca się czas przygotowywania potraw.



Patelnia Ballarini PORTOFINO 
posiada grube dno oraz stalowe rączki, a dzięki temu możemy ją stosować w piekarniku. Dodatkowo ma specjalne rowki odprowadzające nadmiar tłuszczu.

Jest bardzo łatwa w czyszczeniu więc nie trzeba spędzać długich minut na szorowaniu jej powierzchni.
INFORMACJE:
Linia: Portofino
Przeznaczenie:Do grillowania
Źródło ciepła: Kuchenka ceramiczna, Płyta indukcyjna, Kuchenka halogenowa, Kuchenka gazowa, Kuchenka elektryczna
Powłoka zapobiegająca przywieraniu potraw: Tak
Rodzaj powłoki:  Granitowa
Przystosowanie do kuchenek gazowanych: Tak
Przystosowanie do kuchenek elektrycznych: Tak
Przystosowanie do kuchenek ceramicznych: Tak
Przystosowanie do kuchenek halogenowych: Tak
Przystosowanie do kuchenek indukcyjnych: Tak
Przystosowanie do piekarnika: Tak
Uchwyt: Stalowy
Czyszczenie przy użyciu zmywarek: Tak
Gwarancja: 10 lat
Kraj produkcji: Włochy

PRZEPIS NA GRILLOWANE ZIEMNIAKI


Składniki:
-1 duży ziemniak
-olej kokosowy
-sól himalajska

Sposób przygotowania:
-ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy ze skóry
-kroimy na plasterki
-gotujemy we wrzącej wodzie 2 minut, wyjmujemy kładziemy na papierowy ręcznik aby pozbyć się wody
-patelnie rozgrzewamy z niewielką ilością tłuszczu
-
ziemniaki grillujemy z oby dwóch stron
-posypujemy solą himalajską

Podsumowując: jestem bardzo zadowolona z tej patelni, zresztą to nic dziwnego bowiem marka Ballarini słynie z bardzo dobrego sprzętu.
Póki co nie doszukałam się w niej żadnych minusów, więc jestem przekonana, że będzie mi służyła przez długie lata :)!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz