piątek, 16 czerwca 2017

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI









Składniki:
(blaszka 21x19cm):
-5 małych jajek S
-3/4 szklanki śmietanki kokosowej (można zastąpić gęstym kefirem/jogurtem)
-50ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-pół szklanki erytrolu/ksylitolu
-1 szklanka mąki ryżowej
-40g karobu/kakao
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-1 łyżka octu jabłkowego
-szczypta soli
-pół łyżeczki cynamonu

dodatkowo:
-garść pokrojonych truskawek


Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-jajka z dodatkiem słodzidła miksujemy na gładki puch
-dodajemy śmietankę kokosową i cały czas miksujemy
-dodajemy kaszę oraz olej i całość dokładnie blendujemy
-dodajemy po trochu pozostałe składniki i miksujemy na małych obrotach, aż wszystko się połączy
-masę przekładamy do blaszki, na wierzchu układamy truskawki i delikatnie je wbijamy
-pieczemy około 30-35minut


Smacznego i na zdrowie!

6 komentarzy :

  1. Witam, czy można zastąpić mąkę ryżową- kokosową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, można spróbować z mąką gryczaną, jaglaną lub owsianą :) . Powinno być ok.

      Usuń
  2. CZy szklanka kaszy to juz jest objętość po ugotowaniu, czy szklankę suchej kaszy ugotować i wtedy dodać?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto :) Podkradam do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń