TRUSKAWKOWIEC





Składniki: (blaszka okrągła 23cm)
ciasto:
-100g mąki kukurydzianej
-50g mąki owsianej bezglutenowej
-100g rozpuszczonego oleju kokosowego
-60g erytrolu/ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-2 łyżki soku z cytryny
-3 jajka M
-180g jogurtu naturalnego/śmietanki kokosowej
-szczypta soli

warstwa truskawkowa-1 puszka mleczka kokosowego 400ml
-5 łyżek erytrolu/ksylitolu
-2 galaretki bez cukru (łącznie 28g)
-1 łyżka żelatyny
-spora garść pokrojonych truskawek
-2 i pół szklanki wrzącej wody
-pół łyżeczki sproszkowanej wanili


Sposób przygotowaniaciasto:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-żółtka oddzielamy do białek
-białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę- pod koniec dodajemy łyżkę erytrolu
-żółtka z dodakiem erytrolu miksujemy na puch
-ubitą pianę łączymy z żółtkami i dokładnie mieszamy
-dodajemy resztę składników i całość miksujemy na małych obrotach
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) i przekładamy masę
-pieczemy 50-60minut, aż wierzch będzie lekko przyrumieniony
-wyciągamy z piekarnika, przykrywamy ściereczką i studzimy
warstwa truskawkowa:
-galaretkę, żelatynę oraz słodzik łączymy ze sobą, zalewamy wrzącą wodą i dokładnie mieszamy aż się wszystko rozpuści
-odstawiamy, aż przestygnie i zacznie tężeć
-wlewamy mleko kokosowe, dodajemy truskawki oraz wanilię i całość miksujemy, aby wszystko się połączyło
-odstawiamy aby lekko stężało (dosyć szybko tężeje)
-całość wlewamy na spód ciasta
-ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze: