niedziela, 4 czerwca 2017

TRUFLE ORZECHOWE




Składniki:
-100g suchej kaszy jaglanej
-200ml mleka roślinnego
-1 łyżka oleju kokosowego
-3 łyżki masła orzechowego bez cukru i innych dodatków
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu (można dać więcej)
-pół łyżeczki sproszkowanej wanili (opcjonalnie)


dodatkowo:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-1 łyżka oleju kokosowego

-garść potłuczonych orzechów

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy płynem dodajemy słodzik i gotujemy do miękkości
-gotową kaszę odstawiamy, żeby przestygła (musi być lekko ciepła)
-dodajemy olej kokosowy i dokładnie blendujemy
-dodajemy masło orzechowe, całość dokładnie mieszamy i formujemy kulki

polewa czekoladowa:
-czekoladę z dodatkiem oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na koniec mieszamy)
-odstawiamy aby lekko przestygła
-obtaczamy kulki w czekoladzie , a nastepnie w orzechach

Smacznego i na zdrowie!



2 komentarze :

  1. Oj zjadłabym z wielką przyjemnością :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z zewnątrz mega a w środku jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń