LETNIE CIASTO Z OWOCAMI






Składniki:
(blaszka o wymiarach 28x9)
-4 jajka M
-pół szklanki śmietanki kokosowej/gęstego jogurtu naturalnego-100ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-1 szklanka mąki ryżowej
-1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-pół szklanki lub 3/4 szklanki erytrolu/ksylitolu
-40g budyniu śmietankowego proszku bez cukru/mąki ziemniaczanej/mąki z tapioki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

dodatkowo:
-pokrojone brzoskwinie oraz truskawki


Sposób przygotowania:

-suche składniki mieszamy ze sobą
-białka jaja ubijamy z dodatkiem soli (na koniec dodajemy łyżkę słodzidła)
-żółtka z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch (dodajemy co jakić czas po łyżcę i cały czas miksujemy). Dodajemy śmietankę/jogurt oraz kaszę i dokładnie blendujemy, na koniec dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy
-dodajemy ubite białka oraz suche składniki i miksujemy (nie za długo!)
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy pokrojone truskawki oraz brzoskwinie
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 40-50minut aż wierzch będzie rumiany
-wyjmujemy i studzimy na kratce
-kroimy ostudzone

Smacznego i na zdrowie!

6 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto :) Proszę kawałek do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie.Ciasto jest bardziej suche czy mokre? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Ciasto jest bardziej mokre. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. To super. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)

      Usuń
  3. Idealne aby wziąć w plener :D

    OdpowiedzUsuń
  4. proszek do pieczenia BIO? jest taki, nie spotkałam nigdy, można w gazowym piekarniku?

    OdpowiedzUsuń