poniedziałek, 8 maja 2017

TARTA Z BUDYNIEM I OWOCAMI







Składniki:
spód:

-4 jajka M
-110g mąki kokosowej
-1 łyżka masła orzechowego lub 2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego
-1 łyżka ksylitolu/erytrolu

masa budyniowa:
-500ml mleka kokosowego
-30g budyniu bez cukru (proszek)
-3 łyżeczki żelatyny
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu

dodatkowo:
-winogrona
-borówki

Sposób przygotowania:
spód:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-wszystkie składniki przekładamy do malaksera i blendujemy
-blaszkę do tarty 'oblepiamy' gotową masą
-pieczemy 12-15minut, aż boki będą rumiane

masa budyniowa:
-400ml mleka wlewamy do garnuszka , dodajemy słodzik, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień
-budyń rozpuszczamy w reszcie mleka i wlewamy do garnuszka - cały czas mieszamy
-odstawiamy aby masa lekko przestygła, dodajemy żelatynę i intensywnie mieszamy aż się rozpuści
-całość odstawiamy aby masa lekko stężała, wykładamy na spód tarty
-układamy owoce i wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!

5 komentarzy :

  1. Pycha i bez mleka, spróbuje z tartą owsianą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sam spód byśmy chętnie zjadły solo :D

    OdpowiedzUsuń