czwartek, 4 maja 2017

PROSTE CIASTO Z KASZY JAGLANEJ I JABŁEK




Składniki:(okrągła blaszka 17cm)
-200g suchej kaszy jaglanej
-500g słodkich jabłek np. ligol
-garść rodzynek lub innych suszonych owoców
-1 dojrzały banan
-pół szklanki wody
-1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo:
cukier puder:
-ksylitol/erytrol zmiksowany na pył
-potarta gorzka czekolada (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-kaszę jaglaną prażymy w garnuszku aby pozbyć się goryczy
-jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce, banana rozgniatamy widelcem
-kaszę łączymy z jabłkami, bananem oraz resztą składników i dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy kaszę
-pieczemy 80minut
-posypujemy cukrem pudrem i potartą czekoladą

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze :

  1. Bardzo apetyczne ciasto :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłyśmy kiedyś podobne ciasto ale jeszcze z dodatkiem tartej dyni :D

    OdpowiedzUsuń