poniedziałek, 1 maja 2017

ORZECHOWA SZARLOTKA BEZ PIECZENIA





Składniki: (okrągła blaszka 17cm)

spód:
-100g masła orzechowego
-80g płatków owsianych
-5 łyżek wody
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
-2 łyżeczki mąki kokosowej
-1/3 łyżeczki sproszkowanej wanili


nadzienie:
-500g jabłek słodkich
-2 łyżki ksylitolu
-1 szklanka wody
-2 łyżeczki żelatyny
-pół łyżeczki cynamonu

dodatkowo:
-wiórki kokosowe/płatki kokosowe

Sposób przygotowania:
spód:
-wszystkie składniki przekładamy do malaksera i dokładnie blendujemy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto
-wkładamy do zamrażalnika na 20minut

nadzienie:
-jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
-jabłka przekładamy do garnuszka, zelewamy wodą, dodajemy słodzik i gotujemy pod przykrywką do momentu aż jabłka będą miękkie
-garnek zdjemujemy z palnika i przez chwilę studzimy, wsypujemy żelatynę i intensywnie mieszamy aż się rozpuści
-odkładamy w chłodne miejsce aby zaczęła tężeć

następnie:
-płatki kokosowe przekładamy do malaksera i rozdrabniamy lub używamy gotowych wiórków
-gotowe wiórki prażymy na suchej patelni, aż będą rumiane
-na spód ciasta wykładamy nadzienie jabłkowe, obficie posypujemy wiórkami
-całość wkładamy do lodówki na całą noc

Smacznego i na zdrowie!


6 komentarzy :

  1. Musimy zrobić kiedy będziemy w mieszkaniu we Wro i nie będziemy miały piekarnika :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka i orzechy to pyszne połączenie - bardzo je lubię :) Szarlotka wygląda wspaniale :) Zjadłabym kawałeczek :)

    Przeniosłam bloga i może Ci się nie wyświetlać w aktualnościach, adres pozostał bez zmian http://wszystko-smaczne.pl/
    Mam nadzieję, że i w nowym miejscu będziesz mnie odwiedzać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo fajny, ale żelatyna nie jest wegańska. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, przypadkowo w złą kategorie został dodany przepis ;).

      Usuń
  4. Żelatyna z agar jest wegańska, wystarczy zastąpić, ja mam problem na co wymienić jabłka? gruszki się sprawdzą? Może brzoskwinie? ale z orzechami to mi brzoskwinie nie pasują?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę,że gruszki będą dobrze pasowały :)

      Usuń