piątek, 28 kwietnia 2017

WUZETKA





Składniki: 
(blaszka 23x10)
biszkopt:
-1 puszka czerwonej fasoli (waga pod odsączeniu 240g) 
-3 jajka M
-4 łyżki kakao
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-szczypta soli
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

-4 łyżki erytrolu/ksylitolu

masa:
-2 puszki dobrze schłodzonego i tłustego mleka kokosowego 400ml
-1-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
polewa czekoladowa:
-50-60g gorzkiej czekolady 90% kakao

-2 łyżki mleka roślinnego
dodatkowo do nasączenia biszkoptu:
-biały rum/czarna herbata
Sposób przygotowania:
biszkopt:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-fasolę wyjmujemy z puszki, płuczemy pod wodą i przekładamy do miski
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka miksujemy ze słodzidłem aż powstanie puszysta i lekko gęsta piana
-pianę z żółtek przelewamy do fasoli i dokładnie blendujemy-żółtka łączymy z pianą i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy
-dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę
-pieczemy 35minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-odcinamy kopułkę
-biszkopt kroimy tak aby powstały 2 blaty i nasączamy rumem lub czarną herbatąpolewa czekoladowa:
-czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-na koniec mieszamy, odstawiamy i lekko studzimy

masa:
-z puszki wyciągamy śmietankę, która jest na wierzchu
-dodajemy słodzidło i miksujemy na bitą śmietanę

następnie:
-na blat ciasta wykładamy bitą śmietanę (zostawiamy odrobinę do dekoracji), przykrywamy kolejnym blatem i polewamy polewą czekoladową
-wkładamy do lodówki aby czekolada zastygła
-dekorujemy keksem z bitej śmietany

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze :

  1. Bardzo lubię to ciasto, ale biszkopt zawsze robie klasyczny. Musze wypróbowac z fasolą, bo ciasto z fasolą mi smakuje, więc w tej wersji tez na pewno będę zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za samą WZetką aż tak nie przepadamy ale ta wersja mogłaby nam bardzo smakować :D

    OdpowiedzUsuń