środa, 19 kwietnia 2017

PTASIE MLECZKO Z CHIA Z GALARETKĄ TRUSKAWKOWĄ



Składniki:
Warstwa czekoladowa:
-400ml mleczka kokosowego (puszka)
-3 łyżki erytrolu/ksylitolu
-3 łyżki kakao/karobu
-3 łyżeczki żelatyny

Warstwa biała chia
-400ml mleczka kokosowego (puszka)
-100ml mleka ryżowego
-3 i pół łyżeczki żelatyny
-3 łyżki nasion chia
-1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilli


galaretka:
-1 opakowanie galaretki truskawkowej bez cukru (14g)
-1 i 3/4 szklanki wody
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu

Sposób przygotowania:
warstwa czekoladowa:
-mleczko kokosowe przekładamy do garnka i gotujemy, aż będzie gorące. Dodajemy kakao, słodzik i dokładnie mieszamy
-zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę i intensywnie mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki)
-połowę masy czekoladowej przekładamy do plastikowej miseczki i wkładamy do zamrażalnika (na około 15minut) , aby masa szybciej stężała
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią i nakładamy warstwę czekoladową (tą która była w zamrażalniku)

warstwa biała chia:
-mleczko kokosowe oraz ryżowe przekładamy do garnka i gotujemy, aż będzie gorące. Dodajemy, słodzik, wanilię i dokładnie mieszamy
-zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę i intensywnie mieszamy. Następnie dodajemy chia i ponownie mieszamy
-odstawiamy na około 30minut, aby chia napęczniały
-następnie całość wstawiamy do zamrażalnika, aby masa szybciej stężała (na około 20minut)- trzeba cały czas zaglądać i w razie potrzeby mieszać

galaretka:
-galaretkę przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu (najlepiej dodać torchę mniej wody)
-odstawiamy aż zacznie tężeć -najlepiej do zamrażalnika

następnie:
-na warstwę czekoladową, nakładamy białą masę chia i wkładamy do zamrażalnika aż całkowicie stężeje (około 10-15minut)
-nakładamy galaretkę i ponownie wkładamy do zamrażalnika
-na koniec przelewamy czekoladową warstwę i gotowe ptasie mleczko wkładamy do lodówki
-kroimy na kawałki

Smacznego i na zdrowie!


3 komentarze :

  1. Bardzo lubię domowe ptasie mleczko, ale takiego jeszcze nie jadłam :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z galaretką to jeszcze domowego mleczka nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń