PLACEK JAGLANY Z TRUSKAWKAMI




Składniki:
-200g suchej kaszy jaglanej
-350ml wody
-120ml mleka roślinnego
-około pół szklanki erytrolu/ksylitolu
-pół łyżeczki sproszkowanej wanili
-2 jajka
-40ml rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka soku z cytryny/pomarańczy

dodatkowo:
-garść truskawek
-garść suszonego kokosa/płatków migdałów


Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości- odstawiamy aby ostygła
-dodajemy resztę składników i całość dokładnie blendujemy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-na wierzchu układamy pokrojone truskawki oraz posypujemy suszonym kokosem lub płatkami migdałów
-pieczemy 60minut, wyjmujemy i studzimy

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda :) Podkradam kawałek do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :D Na początku myślałyśmy, że to drożdżowe ciasto :D

    OdpowiedzUsuń