Muffiny jaglane z kremem czekoladowym i truskawkami





Składniki:muffiny:
-100g mąki jaglanej
-20g wiórków kokosowych zmiksowanych na pył
-4 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół szklanki erytrolu/ksylitolu
-4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-1/3 szklanki śmietanki kokosowej/jogurtu naturalnego

krem czekoladowy:
-100g kaszy jaglanej
-2 łyżeczki kakao/karobu
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
-1 duży banan
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

dodatkowo:
-kilka truskawek
-garść potłuczonych orzechów

Sposób przygotowania:
-białka oddzielamy od żółtek
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę - pod koniec dodajemy łyżkę cukru i dalej miksujemy
-żółtka miksujemy z dodatkiem słodziła na puch, dodajemy śmietankę oraz tłuszcz i ponownie miksujemy
-żółtka łączymy z pianą z białek i delikatnie mieszamy
-dodajemy suche składniki i nadal mieszamy , aż wszystkie składniki będą dobrze połączone
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 25-30minut, wyjmujem z piekarnika i studzimy

krem:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy płynem, dodajemy słodzik i gotujemy do miękkości
-kaszę zdejmujemy z palnika, studzimy i dodajemy kakao, olej kokosowy oraz banana
-całość dokładnie blendujemy na gęsty krem

następnie:
-za pomocą szprycury nakładamy krem, układamy truskawki oraz posypujemy orzechami

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Jeszcze osobno miseczkę tego kremu byśmy musiały do nich mieć :D Ale pyszne to musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki uwielbiam i chętnie bym zjadła, bo wyglądają obłędnie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń