LEKKIE CIASTO Z OWOCAMI




Składniki:
-1 puszka białej fasoli
-50g budyniu śmietankowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej + sproszkowana wanilia
-pół szklanki śmietanki kokosowej (można zastąpić jogurtem)
-4 małe jajka
-1 duży dojrzały banan
-1 łyżeczka octu jabłowego
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-szczypta soli
-pół szklanki erytrolu/ksylitolu
-40ml rozpuszczonego oleju kokosowego

dodatkowo:
-garść mrożonych owoców

Sposób przygotowania:(okrągła blaszka 17cm)
-białka jaja oddzielamy od żółtek
-białka jaja ubijamy z dodatkiem soli, dodajemy łyżkę słodzidła i ubijamy na sztywną pianę
-żółtka łączymy z erytrolem/ksylitolem i miksujemy na puch, dodajemy odsączoną fasolę oraz banana i dokładnie blendujemy
-łączymy z ubitą pianę i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy
-po trochu dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 170C
-blaszkę wykłaamy papierem do pieczenia i przelewamy masę
-na wierzchu ukłaadamy mrożone owoce
-pieczemy około 60minut, aż ciasto będzie rumiane
-kroimy wystudzone

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

  1. Ciasto wyszło Ci mega apetyczne :) Pysznie wygląda i chętnie zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zamienić ksylitol na miód czy konsystencja się zmieni ?
    Ksylitol się skończył :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co zrobiłam źle, skoro ciacho wyszło mi bardzxo mokre- jak zakalec? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto powinno wyjść mokre i puszyste - nie jest zakalcowate. Czy kroiła Pani ciasto po wystudzeniu?

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty