CIASTO RAFAELLO-SNICKERS





Składniki: (okrągła blaszka 20cm)ciasto:
-200g suchej kaszy jaglanej (1 szklanka) + 2 szklanki wody
-1 puszka tłustego mleka kokosowego - dobrze schłodzonego przez conajmniej kilka godzin
-1 szklanka wiórków kokosowych bez siarki
-4 łyżki cukru kokosowego lub innego słodzidła
-3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

masa daktylowo-czekoladowa:
-200g suszonych daktyli
-7 łyżek wody
-2 łyżki kakao/karobu

dodatkowo:
-garść orzeszków ziemnych
-garść suszonych płatków kokosowych

Sposób przygotowania:ciasto:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy przez około 10minut (nie mieszamy) i odstawiamy aby przestygła
-z puszki wyciągamy 100g stałej warstwy, dodajemy do kaszy, słodzimy i dokładnie blendujemy
-wsypujemy wiórki kokosowe, wlewamy olej i mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do zamrażalnika na około 20minut

masa daktylowo-czekoladowa:
-daktyle zalewamy wrzątkiem na około 15minut, następnie dokładnie odsączamy z wody
-dodajemy kakao, 7 łyżek wody i dokładnie blendujemy

następnie:
-na ciasto nakładamy masę daktylowo-czekoladową
-obficie posypujemy orzeszkami i płatkami kokosowymi
-gotowe ciasto wkładamy do lodówki na całą noc

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze: