BEZGLUTENOWE CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI









Składniki:

-4 małe jajka
-1 szklanka jogurtu greckiego
-1 szklanka mąki ryżowej
-1 szklanka mąki owsianej (dla bezglutenowców certyfikowana)
-pół szklanki lub 3/4 szklanki erytrolu/ksylitolu
-40g budyniu śmietankowego proszku bez cukru/mąki ziemniaczanej/mąki z tapioki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka soku z cytryny
-garść truskawek-1 łyżka otartej cytryny (wcześniej sparzyć)

Sposób przygotowania:(blaszka o wymiarach 21x19)

-suche składniki mieszamy ze sobą
-jajka miksujemy z cukrem na puch, dodajemy jogurt dalej miksujemy

-dodajemy resztę składników i całość ponownie miksujemy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy pokrojone truskawki
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 40minut
-wyjmujemy i studzimy na kratce

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie proste ciasta :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzieś już te ciasa widziałam, oj kusicie, kusicie :) Ale chyba najprostrze ciasta są zawsze najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń