środa, 5 kwietnia 2017

CHLEBEK KOKOSOWY Z SUSZONYMI JAGODAMI





Składniki:(blaszka o wymiarach 21x19)
-4  jajka M
-pół szklanki śmietanki kokosowej
-150g mąki owsianej(dla bezglutenowców certyfikowana)
-pół szklanki cukru kokosowego/erytrolu/ksylitolu
-
50ml rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego
-45g budyniu śmietankowego proszku bez cukru/mąki ziemniaczanej/mąki z tapioki
-50g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka octu jabłkowego
-garść chipsów kokosowych *
-garść suszonych jagód

*zamiast chipsów kokosowych możesz użyć płatków migdałowych lub wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
-suche składniki mieszamy ze sobą
-jajka miksujemy z cukrem na puch, dodajemy śmietankę i dalej miksujemy
-dodajemy resztę składników i całość ponownie miksujemy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i posypujemy chipsami kokosowymi
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 40 minut
-wyjmujemy i studzimy na kratce


Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze :

  1. Kokos bardzo lubię, więc ten kokosowy rarytas porywam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czym zastąpić ocet jabłkowy? zwykłym octem, czy pominąć?

    OdpowiedzUsuń