wtorek, 11 kwietnia 2017

BABKA KAKAOWO-CYTRYNOWA Z ORZECHAMI





Składniki:

-4 jajka M
-50ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-100g mąki ryżowej
-100g mąki owsianej
-pół szklanki śmietanki kokosowej (można zastąpić jogurtem/kefirem)
-pół szklanki cukru kokosowego(można zastąpić ksylitolem/eytrolem)
-15g kisielu cytrynowego bez cukru
-15g kakao

-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka soku z cytryny
-garść mrożonych wiśni bez pestek
polewa czekoladowa:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady

dodatkowo:
-garść potłuczonych orzechów (wybrałam laskowe)

Sposób przygotowania:(blaszka 23x9)
-jajka miksujemy z cukrem na puch, dodajemy olej oraz śmietankę kokosową i dalej miksujemy
-dodajemy resztę składników (oprócz kisielu i kakao) i całość ponownie miksujemy

-masę dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel i dokładnie miksujemy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy kakaową masę, a na to wlewamy cytrynową 

-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 45minut
-wyjmujemy i studzimy na kratce
polewa czekoladowa:
-czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy
-na ciasto nakładamy rozpuszczoną czekoladę i posypujemy orzechami

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze :

  1. Jaka apetyczna babeczka :) Pysznie się prezentuje i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie byśmy ją przywitały na świątecznym stole :D

    OdpowiedzUsuń