wtorek, 14 marca 2017

Wegańskie brownie z batatów







Składniki:(blaszka 21x19)
-130g rozpuszczonego oleju kokosowego
-300g świeżych batatów
-2 szklanki mleka roślinnego
-50g kakao
-2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka przyprawy korzennej bez cukru
-2 łyżki syropu daktylowego/melasy z chleba świętojańskiego
-90g mąki kokosowej
-30g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)/mąki ziemniaczanej
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-2 łyżki wiórków kokosowych
-5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:
-bataty gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki i dokładnie blendujemy
-zblendowane bataty przekładamy do miski, dodajemy po trochu wszystkie składniki(oprócz tłuszczu) i dokładnie miksujemy
-wlewamy olej kokosowy i mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i pieczemy 50minut
-wyciągamy z piekarnika i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na całą noc

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz :

  1. Już dawno nie robiłyśmy ciasta z batatów a ten przepis prezentuje się przepysznie :D Trzeba wypróbować tylko czasu jak zwykle brak xD

    OdpowiedzUsuń