czwartek, 2 marca 2017

Pijana śliwka w czekoladzie






Składniki:(blaszka 21x19) 
-3 duże jajka L
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-50ml rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-20g mąki kokosowej
-30g kakao/karobu
-pół szklanki mleka roślinnego
-2-3 łyżki erytrolu
-1 łyżka soku z cytryny
-1 puszka czerwonej fasoli (masa po odsączeniu 240g)

polewa:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady/mlecznej bez cukru
-3 łyżki mleka roślinnego

dodatkowo:
-150g suszonych śliwek bez dwutlenku siarki
-czerwone wino wytrawne

Sposób przygotowania:
-śliwki zalewamy winem i odstawiamy na całą noc
-białka oddzielamy od żółtek
-białka jaja z dodatkiem soli i soku z cytryny ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem erytrolu miksujemy na puch, dodajemy odsączoną fasolę i blendujemy.
-dodajemy mleko, kakao, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy
-do masy dodajemy ubitą pianę i dokładnie mieszamy
-śliwki odsączamy z wina i kroimy na mniejsze kawałki
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy masę i wbijamy delikatnie śliwki
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 25minut, wyjmujemy i studzimy

polewa czekoladowa:
-czekoladę łamiemy na kawałki , przekładamy do miski, dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-całość dokładnie mieszamy i odstawiamy aż przestygnie

następnie:
-ciasto polewamy polewą czekoladową i wkładamy do lodówki na około 30minut

Smacznego i na zdrowie!

7 komentarzy :

  1. Aż ślinka cieknie 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobne i uwielbiam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :) Muszę w końcu takie z fasolą przygotować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Absolutny hit, nie spodziewałam się takiego smaku, wchodzi na stałe do mojego menu :) Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. A może by tak takie ciasto ale w wersji wegańskiej? ;)

    OdpowiedzUsuń