środa, 15 marca 2017

Miętowe ptasie mleczko z chia




Składniki:
spód:
-100g suszonych daktyli
-100g słonecznika zmiksowanego na pył
-2 łyżki kakao
-2 płaskie łyżki mąki kokosowej
-1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

pianka:
-1 puszka mleka kokosowego
-500ml mleka ryżowego
-5 łyżek nasion chia
-7 łyżeczek żelatyny
-3 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1 i 3/4 szklanki świeżej mięty

polewa czekoladowa:
-2 łyżki oleju kokosowego
-3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
spód:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10minut aż zmiękną . Następnie odsączamy z wody
-daktyl oraz resztę składników przekładamy do blendera i blendujemy aż powstania zwarta masa (w razie potrzeby dodać jeszcze mąkę)
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia/folią i wykładamy masę
-spód wkładamy do zamrażalnika na 10minut

pianka:
-mleko kokosowe łączymy z ryżowym(1 szklankę odstawiamy na bok), dodajemy słodzik oraz miętę i całość dokładnie blendujemy
-dodajemy nasiona chia i odstawiamy na około 1h
-1 szklankę mleka, którą odstawiliśmy przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia
-zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Następnie całość przelewamy do reszty mleka i dokładnie mieszamy
-odstawiamy do lodówki na około 30minut, żeby zaczęło tężeć
-na spód wylewamy mleko i ponownie wkładamy do lodówki na całą noc

polewa:
-olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kakao i energicznie mieszamy
-polewamy ptasie mleczko i dekorujemy świeżą miętą

Smacznego na zdrowie!




-5% na produkty Agnex  na hasło: ZDROWE-BAKALIE

1 komentarz :

  1. Nadal nie potrafimy znieść mięty w słodyczach ale ten deser fantastycznie chociaż wygląda :D

    OdpowiedzUsuń