środa, 22 marca 2017

Leśny mech






Składniki:(okrągła blaszka 20cm)ciasto:
-4 jajka M
-pół szklanki erytrolu/ksylitolu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
-300g mrożonego szpinaku
-2 łyżki wiórków kokosowych
-100g mąki ryżowej
-50g budyniu waniliowego bez cukru
-110ml rozpuszczonego oleju kokosowego

bita śmietana:
-1 puszka tłustego i dobrze schłodzonego mleka kokosowego
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu


dodatkowo:
-1 świeża truskawka
-garść pistacji (u mnie od TARGROCH)

Sposób przygotowania:
-szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody
-jajka z dodatkiem słodziła  za pomocą miksera ubijamy, dodajemy tłuszcz i całość mieszamy
-po trochu dodajemy resztę składników i wszystko miksujemy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-pieczemy 40 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-ostrym nożem odcinamy kopułkę i kruszymy

bita śmietana:
-z puszki wyciągamy tylko stałą warstwę
-dodajemy słodzik i ubijamy na bitą śmietanę
(jeśli bita śmietana nie będzie wystarczająco dobrze ubita należy dodać mąkę kokosową i ponownie miksować)

następnie:
-truskawki i pistacj drobno kroimy
-na ciasto nakładamy bitą śmietanę, na to pokruszone ciasto oraz truskawki i pistacje

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz :

  1. Uwielbiamy to ciacho a szczególnie kiedy szpinak wymienimy na jarmuż :)

    OdpowiedzUsuń