czwartek, 16 marca 2017

Kostka wiśniowa




Składniki: (blaszka 23x10)
biszkopt:
-1 puszka czerwonej fasoli (waga pod odsączeniu 240g) 
-3 jajka 
-3 łyżki kakao
-1 mały banan (dojrzały)
-szczypta soli
-3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
-1 łyżka soku z cytryny
-1 płaska łyżka budyniu śmietankowego bez cukru(proszek)

masa wiśniowa:
-1 puszka dobrze schłodzonego i tłustego mleka kokosowego 400ml (potrzebujemy 150g stałej warstwy)
-1-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
-300g dżemu wiśniowego (dobrej jakości bez cukru)
-3 płaskie łyżeczki żelatyny

dodatkowo:
-2 łyżki wina wytrawnego do nasączenia ciasta
-garść orzeszków ziemnych
biszkopt:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-fasolę wyjmujemy z puszki, płuczemy pod wodą i przekładamy do miski
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka miksujemy ze słodzidłem aż powstanie puszysta i lekko gęsta piana
-pianę z żółtek przelewamy do fasoli, dodajemy banana i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników (oprócz piany z białek) i miksujemy
-dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę
-pieczemy 35minut i studzimy
-odcinamy kopułkę i drobno ją kruszymy, resztę ciasta kroimy tak aby powstały 2 cienkie blaty
-każdy blat nasączamy winem

masa wiśniowa:
-dżem wiśniowy blendujemy, przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia
-garnek zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy aż żelatyna się rozpuści
-całość odstawiamy w chłodne miejsce, aby dżem zaczął tężeć
-z puszki wyciągamy śmietankę, która jest na wierzchu
-dodajemy słodzidło i miksujemy na bitą śmietanę
-po trochu dodajemy dżem i miksujemy na małych obrotach
-gotową masę odkładamy do lodówki aby lekko stężała

następnie:
-na każdy blat ciasta nakładamy masę wiśniową, posypujemy pokruszonym ciastem i orzeszkami
-gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!

5 komentarzy :

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie :-) Zjadłabym z przyjemnością :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zoltko i krem kokosowy mogę ubić z miodem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy połączenie wiśni z kakao i po prostu ta kostka musi być genialna <3

    OdpowiedzUsuń