piątek, 3 marca 2017

Cytrynowe ciasto z kremem i kiwi






Składniki:(blaszka 21x19) ciasto:
-5 małych jajek S
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-30ml rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-3 łyżki wiórków kokosowych-szczypta soli himalajskiej
-2-3 łyżki erytrolu 

-35g budyniu śmietankowego bez cukru
-6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny 

-1 łyżka otartej skórki z cytryny (prędzej sparzyć) 
-1 puszka białej fasoli (masa po odsączeniu 240g)

krem:
-2 puszki mleka kokosowe dobrze schłodzonego i tłustego
-1,5 łyżki spiruliny
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu

dodatkowo:
-garść wiórków kokosowych
-3 świeże kiwi pokrojone na plasterki

Sposób przygotowania:ciasto:
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem słodziła miksujemy na puch, dodajemy odsączoną fasolę i miksujemy na gładką masę
-do masy dodajemy ubitą pianę oraz resztę składników i mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę 
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 30 minut i studzimy
krem
-z puszki wyciągamy tylko śmietankę(stałą warstwę)
-dodajemy 2 łyżki słodziku i miksujemy na puch
-dodajemy spirulinę i jeszcze chwile miksujemy

następnie
-krem równomiernie rozprowadzamy na cieście, posypujemy wiórkami i nakładamy kiwi
-gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 1h

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze :

  1. Mniam... jakie pyszniutkie ciasto. Mam ochotę się poczęstować. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na spirulinę ;) Ciasto wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń