CIASTO MILIONERA Z ORZECHAMI (BEZ PIECZENIA)





Składniki:(blaszka 23x9)
Spód:
-5 łyżek mleka kokosowego
-100g zmielonych migdałów na mąkę
-50g mąki kokosowej (u mnie od TARGROCH)
-40g rozpuszczonego oleju kokosowego (u mnie od TARGROCH)
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu

masa 'karmelowa'
-350g suszonych daktyli (u mnie od TARGROCH)
-7 łyżek mleka roślinnego
-20g rozpuszczonego oleju kokosowego

polewa czekoladowa:
-1 tabliczka mlecznej czekolady bez cukru/gorzkiej
-20g oleju kokosowego
-4 łyżki mleka roślinnego

dodatkowo:
-garść orzechów laskowych (u mnie od TARGROCH)

Sposób przygotowania:
spód:
-wszystkie składniki dokładanie zagniatamy
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia
-przekładamy masę
-wkładamy do zamrażalnika na 10minut i wyjmujemy

masa karmelowa:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut
-odlewamy wodę  dodajemy resztę składników i dokładnie blendujemy
-posypujemy orzechami laskowymi i delikatnie je wbijamy

polewa czekoladowa:
-czekoladę, mleko i olej łączymy ze sobą
-rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-dokładnie mieszamy i odstawiamy aż przestygnie
-czekoladę nakładamy na masę karmelową i wstawiamy do zamrażalnika na około 10minut

Smacznego i na zdrowie!


Komentarze

  1. Karmel z daktyli to nasz ulubiony krem :D Super jest to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty