Ciasto czekoladowo-korzenne z pieczonej marchwi





Składniki:
-1 puszka ciecierzycy (potrzebujemy tylko wodę)
-2 łyżki ksylitolu
-150g suszonych rodzynek

-1 łyżka soku z cytryny
-2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
-500g obranej marchwi
-3/4 szklanki mleka roślinnego
-1 łyżka wiórków kokosowych
-1 szklanka mąki owsianej
-3 kopiaste łyżki kakao
-30g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
-30g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego

Sposób przygotowania:
-marchewki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i pieczemy w 200C przez około 45-60minut, aż będą miękkie. Po upływie czasu wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10-15minut, aż zmiękną
-suche składniki mieszamy ze sobą
-wodę z ciecierzycy przelewamy do miski, dodajemy , sok z cytryny, łyżkę ksylitolu i miksujemy na sztywną pianę - w trakcie miksowanie dodajemy kolejną łyżkę słodzidła. Całość miksujemy około 10-15minut
-rodzynki dokładnie odsączamy, łączymy z marchewkami, dokładnie blendujemy i w trakcie wlewamy mleku cały czas dalej blendując
-do ubitej piany dodajemy zmiksowaną masę i całość dokładnie mieszamy
-po trochu dodajemy suche składniki oraz tłuszcz i całość miksujemy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę
-ciasto pieczemy 40minut
-wyjmujemy i dokładnie studzimy
-posypujemy kakao

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

  1. czy może byc szklanka mąki jaglanej?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty