wtorek, 28 lutego 2017

Proteinowe placuszki z ciecierzycy







Składniki:
-2 średnie jajka
-1 łyżka erytrolu
-1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
-1 łyżeczka mąki kokosowej
-1 łyżka mąki gryczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-20g odżywki białkowej (opcjonalnie) (u mnie od BULKPOWDERS )
-szczypta soli himalajskiej

dodatkowo:
-nierafinowany olej kokosowy do smażenia (u mnie od BULKPOWDERS)

-suszony kokos (u mnie od BULKPOWDERS)
-banan, gruszka

polewa:
-łyżka śmietanki kokosowej+ łyżka odżywki białkowej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
-białka oddzielamy od żółtek
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem erytrolu miksujemy na puch, dodajemy ciecierzycę i dokładnie blendujemy
-do masy dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy, dodajemy oby dwie mąki, proszek do pieczenia i ponownie mieszamy
-patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu i smażymy placuszki z oby dwóch stron
-śmietankę kokosową mieszamy z odżywką białkową
-podajemy z ulubionymi owocami, orzechami i polewamy polewą

Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze :

  1. Ciekawy przepis. Placuszków z ciecierzycy jeszcze nie robiłam więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja oprócz pochwalenia fajnego przepisu zapytam o to białko. Czy ono jest ze zwykłego, krowiego mleka i zawiera kazeinę? Będę wdzięczna za odpowiedź;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne placuszki. :) Pysznie wyglądają. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękujemy za przepis! Placuszki wyglądają doskonale! :) Jeżeli chodzi o nasze Białka to wybór jest bardzo duży: https://www.bulkpowders.pl/odzywki-bialkowe.html (posiadamy w naszej ofercie również białka bezmleczne).

    OdpowiedzUsuń