sobota, 25 lutego 2017

Lekkie ciasto daktylowe z gruszkami





Składniki:(blaszka 23x9)
-4 średnie jajka
-40g przesianej mąki kokosowej
-50ml rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-90g suszonych daktyli
-1 łyżeczka cynamonu
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka syropu daktylowego/miodu
-1 łyżka soku z pomarańczy/cytryny

Dodatkowo można dodać erytrol/ksylitol jeśli masa będzie mało słodka

dodatkowo:
-1 mała gruszka pokrojona małe kawałki
-garść suszonego kokosa (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

-daktle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15min, aż zmiekną i dokładnie odsączamy z wody
-białka jaja z dodatkiem soli i soku z cytryny/pomarańczy ubijamy na sztywną pianę
-żółtka łączymy z daktylami, miodem/syropem oraz tłuszczem i dokładnie blendujemy
-ubitą pianę łączymy z żółtkami i miksujemy na małych obrotach, aż połączą się wszystkie składniki
-dodajemy mąkę , sodę oraz cynamon i dokładnie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-masę przekładamy do formy, delikatnie wbijamy gruszki i posypujemy suszonym kokosem
-pieczemy 30minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy kilka dobrych godzin

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze :

  1. Bardzo lubie daktyle, więc ciasto dla mnie obłędne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak się gruszki tak fajnie spieką to już w ogóle poezja :D

    OdpowiedzUsuń